Toen ik járen geleden voor het eerst op zoek ging naar een nieuwe camera, maakt ik kennis met de term body. Soms hoor je andere fotografen ook iets zeggen van: “Ik heb alleen de body gekocht” of “Ik zag dat de Sony A7III (mijn camera!) in de aanbieding was, maar het ging jammer genoeg alleen om de body, de pakketten niet”. In dit artikel van de Fotografie365 kennisbank leg ik je uit wat een body van een camera is en bij welke type camera’s er gesproken wordt over deze term (en wanneer niet).
Wat is de body van een camera?
De term “body” in de context van camera’s verwijst naar het hoofdgedeelte van de camera, zonder de verwisselbare onderdelen zoals de lens, de batterij, geheugenkaarten en eventuele externe flitsers. Het is eigenlijk het ‘skelet’ van de camera, waar alle andere onderdelen aan bevestigd of in geplaatst worden. De body bevat de beeldsensor en de elektronica die de camera bestuurt. Het is ook verantwoordelijk voor belangrijke functies zoals belichting, scherpstelling en autofocus. De meeste camera bodies zijn gemaakt van aluminium of magnesium, maar er zijn ook bodies van carbonfiber of kunststof.
Goed om te weten: Niet bij elk cameratype spreken we van een body. De term “body” wordt meestal gebruikt voor camera’s met verwisselbare lenzen, zoals spiegelreflexcamera’s (DSLR’s) en systeemcamera’s.
Waar bestaat de body uit?
Een body van een camera bestaat uit veel onderdelen. Ik zal niet op elke minuscule chip (hoe belangrijk ook) ingaan voor dit kennisbank artikel. Hier zie je de grootste en belangrijkste dingen die je terug kan vinden op een camera-body.
Buitenkant
- Behuizing: De stevige behuizing, vaak gemaakt van aluminium, magnesium of kunststof, beschermt de interne componenten tegen stof, vocht en schokken. Kies je voor een robuuste metalen body voor extreme avonturen, of ga je voor een lichtgewicht kunststof variant voor reisgemak?
- Bedieningselementen: Knoppen, schakelaars en draaiknoppen vormen het bedieningspaneel van je camera. Hiermee pas je instinctief de instellingen aan, zoals sluitertijd, diafragma, ISO-waarde en witbalans, om je creatieve visie te realiseren. Sommige camera’s kun je bedienen met touchscreen. Ik zie bij modernere camera’s dat je steeds meer in kan stellen met alleen aanraking. Dit vind ik niet áltijd even fijn overigens.
- Scherm: Het Lcd-scherm toont je het livebeeld, perfect om te componeren en scherp te stellen. Sommige camera’s hebben een kantelbaar of volledig draaibaar scherm, wat handig is voor het maken van foto’s of video’s vanuit moeilijke hoeken.
- Zoeker: Kijk door de optische of elektronische zoeker voor een nauwkeurige blik op je onderwerp. De optische zoeker geeft een real-time weergave, terwijl de elektronische zoeker extra informatie toont, zoals scherpstelpunten en belichtingsinstellingen. Veruit de meeste fotografen die ik spreek fotograferen door de zoeker.
- Grip: Een ergonomische grip zorgt voor comfortabele bediening, vooral bij langdurig gebruik. Sommige camera’s hebben verwisselbare grips voor verschillende handgroottes.
- Oogschelp: De oogschelp blokkeert strooilicht en zorgt voor een comfortabele kijkervaring.
- Markeringen: Markeringen op de body en lens helpen je bij het instellen van de camera, zoals de scherpstelafstand en diafragmawaarde.
- Riembevestiging: Bevestig een riem om je camera comfortabel en veilig te dragen.
- Statuslampjes: LED-lampjes geven informatie over de camerastatus, zoals batterijniveau, geheugenkaartstatus en focusvergrendeling.
Binnenkant
- Sensor: De sensor is een kerncomponent van digitale camera’s; de grootte ervan speelt een belangrijke rol in de beeldkwaliteit. Grotere sensoren, zoals die in full-frame en APS-C camera’s, vangen meer licht op, wat leidt tot betere prestaties bij weinig licht en algemeen scherpere, meer gedetailleerde afbeeldingen in vergelijking met kleinere sensoren. Dit is overigens een héle beknopte uitleg. Ik zou nog veel meer kunnen vertellen of de sensor. Daar ga ik je voor nu overigens niet mee vervelen.
- Beeldprocessor: De kracht van de beeldprocessor beïnvloedt niet alleen de snelheid waarmee de camera foto’s kan maken en verwerken, maar ook functies zoals gezichtsherkenning, autofocusprestaties, en in-camera beeldstabilisatie.
- Opslag: Sommige professionele camera’s hebben ondersteuning voor meerdere opslagkaarten, waardoor je direct back-ups kunt maken of meer opslagruimte hebt voor foto’s en video’s.
- Batterij: De levensduur van de batterij kan sterk variëren tussen verschillende cameramodellen en is een belangrijke overweging voor fotografen die lange sessies schieten of veel reizen.
- Grip: Een ergonomische grip zorgt voor comfortabele bediening, vooral bij langdurig gebruik. Sommige camera’s hebben verwisselbare grips voor verschillende handgroottes.
- Oogschelp: De oogschelp blokkeert strooilicht en zorgt voor een comfortabele kijkervaring.
- Markeringen: Markeringen op de body en lens helpen je bij het instellen van de camera, zoals de scherpstelafstand en diafragmawaarde.
- Riembevestiging: Bevestig een riem om je camera comfortabel en veilig te dragen.
- Statuslampjes: LED-lampjes geven informatie over de camerastatus, zoals batterijniveau, geheugenkaartstatus en focusvergrendeling.
Extra details
Er zijn nog veel meer zaken die aan de body zijn bevestigd of ingebouwd. Enkele andere dingen:
- Bevestigingspunt voor lens: Kies je favoriete lenzen en bevestig ze stevig via het bajonet- of schroefvattingssysteem.
- Flitser: Verlicht donkere scènes met de ingebouwde flitser of een externe flitser via de flitsschoen.
- Microfoon: Leg helder geluid vast met de ingebouwde microfoon of sluit een externe microfoon aan voor optimale audiokwaliteit.
- Aansluitingen: Deel je foto’s razendsnel via USB, HDMI of Wi-Fi, of bedien je camera op afstand met Bluetooth.
- GPS: Sommige camera’s hebben een ingebouwde GPS-module die de locatie van je foto’s kan vastleggen.
- Intervalometer: De intervalometer kan de camera automatisch laten afdrukken met een ingesteld interval, handig voor time-lapse fotografie.
- HDR-modus: De HDR-modus combineert meerdere foto’s met verschillende belichtingen om een foto te maken met een groter dynamisch bereik.
- In-camera beeldstabilisatie: In-camera beeldstabilisatie helpt om onscherpe foto’s te voorkomen die zijn veroorzaakt door cameratrillingen.
- Speciale modi: Sommige camera’s hebben speciale modi voor verschillende opnamesituaties, zoals sport, portret en landschap.
Goed om te weten: Hoewel ik heb geprobeerd om het begrip zo beknopt mogelijk uit te leggen, merkte ik dat tijdens het schrijven van dit kennisbankartikel ik misschien wel teveel wilde vertellen. Ik heb het zo volledig mogelijk gemaakt, maar ik besef zeker dat niet elk (klein) onderdeel aan bod is gekomen. Je weet nu wel over de hoofdonderdelen van de camerabody!
Uitgelichte afbeelding: Deze afbeelding door AI gegenereerd en dient enkel ter decoratie.