Color correctie en color grading zijn geen afzonderlijke processen, maar werken juist optimaal samen. Kleurcorrectie vormt de solide basis, terwijl color grading de creatieve laag toevoegt. Toch krijg ik regelmatig vragen over deze twee begrippen. Ik kan het ook wel begrijpen, qua termen lijken ze erg op elkaar. In Lightroom (CC) staan de opties voor kleurcorrectie en kleurgradatie/kleurbepaling vaak ook onder elkaar. In dit artikel bekijk ik de twee termen en geef je een voorbeeld van een eigen foto die ik heb gemaakt, en later heb bewerkt met color correction en color grading.
Color Correction: De basis leggen voor het nabewerken
Stel je voor dat je een prachtige scène hebt gefotografeerd, maar de kleuren zien er een beetje dof uit. Misschien was de belichting niet helemaal perfect of had je last van lastige lichtbronnen. Je kan dit met kleurcorrectie / Color Correction goed verbeteren. In RAW schieten is dan wel echt een vereiste.
Kleurcorrectie is een technisch proces dat zich richt op het herstellen van een natuurlijke kleurbalans in je opnames. Het corrigeert kleurzweem (een dominante kleurzweem die de hele afbeelding beïnvloedt) en zorgt ervoor dat de kleuren er zo realistisch mogelijk uitzien. Denk hierbij aan:
- Belichting: Het aanpassen van de helderheid van je opname.
- Hooglichten: Het verminderen van uitgebeten (te witte) details.
- Ruimte (noise): Het verminderen van korreligheid in de opname, vooral zichtbaar bij slechte lichtomstandigheden.
- Witbalans: Het neutraliseren van ongewenste kleurzweem veroorzaakt door verschillende lichtbronnen.
- Contrast: Het versterken van het verschil tussen licht en donker in je opname.
Door deze correcties toe te passen, zorg je ervoor dat je beelden er consistent uitzien, ongeacht of ze op verschillende tijdstippen van de dag of onder wisselende lichtomstandigheden zijn gefilmd.
Color Grading: Artistiek losgaan op de foto
Nadat je de basis met color correction hebt gelegd, kun je met color grading je creativiteit loslaten. Hiermee ga je verder dan enkel correctie en manipuleer je kleuren op een artistieke manier.
Kleurgading stelt je in staat om de sfeer en emotie van je foto te beïnvloeden. Wil je een dramatische scène creëren? Dan kun je de verzadiging van blauw of rood verhogen. Voor een nostalgische sfeer kun je juist warmere tinten toevoegen. Met color grading heb je onder andere controle over:
- Tinten (Hue): Het daadwerkelijk veranderen van de basiskleur van een object.
- Effen kleurvulling: Het toevoegen van een subtiele kleurzweem over de hele afbeelding.
- Niveaus: Het aanpassen van de schaduwen, middentonen en hooglichten.
- Verzadiging: Het versterken of juist verminderen van de intensiteit van kleuren.
- Curven: Geavanceerde kleurcorrectie met behulp van curves om specifieke kleurkanalen te manipuleren.
Een voorbeeld
Hieronder zie je goed hoe ik de twee stappen in mijn Lightroom workflow heb toegepast, door eerst kleurcorrectie toe te passen en daarna met de andere opties van color grading aan de slag te gaan. Bij het color grading poces heb ik met name goed gekeken naar de verzadeging van de kleuren. Ik vind supergroen gras namelijk zelden mooi. De foto straalt nu echt lente uit voor mij.