Hier werk ik mee (camera, lenzen, drone en tools)

Op deze pagina heb ik een overzicht gemaakt van alle fotografieproducten en tools die ik op dit moment gebruik. Deze pagina pas ik aan zodra ik iets nieuws heb gekocht, bijvoorbeeld een nieuwe lens of als ik een lens niet meer in mijn bezit hebt (ingeruild voor een betere 😉). Je ziet een overzicht van mijn camera, lenzen, drones, fotobewerkingsprogramma’s en de diverse AI-tools die ik gebruik. Ik begin natuurlijk met mijn camera met daarna mijn absolute lievelingslens van dit moment!

Leuk: Ben je benieuwd wie ik ben? Lees dan eerst eens de over mij pagina!

Welke camera’s heb ik gehad?

In het verleden heb ik diverse camera’s gehad. Waar ik heel vroeger gewoon met een simpele camera met fotorolletje foto’s maakte, ben ik later gaan fotograferen met een eenvoudige digitale camera. Dit was overigens niet echt heel serieus. Voor de duurdere Fujifilm, Nikon of rond 2005 de revolutionaire Canon5D had ik helaas toen geen budget (net zoals veel hobbyfotografen met mij!). Ik ben daarna gaan fotograferen met een bridgecamera (groter dan een compactcamera, zonder verwisselbare lenzen). Uit mijn hoofd was dit een Sony DSC-serie camera. Pas toen ik voor mijn zzp-werk betere foto’s wilde maken, investeerde ik een echt goede camera. Na lang zoeken werd dit de: Sony a7III. Al heb ik wel getwijfeld over de Canon EOS R6 mark II.

Sony a7III systeemcamera (ILCE-7M3) (huidige camera)

Mijn go-to­ camera voor vrijwel al mijn fotografie is de Sony A7 mark III. Deze full frame systeemcamera is perfect voor mij als fotograaf. Een bijzonder snelle camera met verwisselbare lenzen (ja, ik weet dat ik eigenlijk objectief moet zeggen😉).

Ik ben helemaal weg van de Sony A7III, vooral vanwege de fenomenale autofocus die elk moment haarscherp vastlegt, of het nu gaat om een snelle sportactie of een vluchtig, intiem moment. Het menu is intuïtief en biedt talloze mogelijkheden om mijn creativiteit de vrije loop te laten, terwijl de ergonomie van de camera ervoor zorgt dat ik deze urenlang kan vasthouden zonder vermoeidheid.

Sigma 100-400mm F/5-6.3 DG DN OS Contemporary Sony FE (lievelingslens)

De Sigma 100-400mm F/5-6.3 DG DN OS Contemporary voor Sony FE is echt een indrukwekkend stukje techniek. Deze lens blinkt uit in veelzijdigheid en beeldkwaliteit, waardoor ik van dichtbij tot ver weg alles haarscherp kan vastleggen. De optische stabilisatie is een uitkomst, zeker bij het fotograferen van verre onderwerpen of in situaties met weinig licht. Dit is mijn lievelingslens van dit moment. Ik merk dat ik deze er echt heel vaak bij pak. Soms zelfs om een portretfoto te nemen. Al moet ik dan wel wat meer afstand nemen van het model, waardoor het wat minder intiem is en ik misschien toch beter mijn 35mm er bij moet pakken 😉.

Een aantal foto’s die ik heb gemaakt met deze (fantastische) lens

Sony FE 35mm F/1.8

Bij aankoop van de camera had ik gekozen om een pakket te nemen met daarbij de 35mm lens. De prijs lag daardoor iets lager dan wanneer ik de body en lens los zou kopen. De Sony FE 35mm F/1.8 is een lens die ik bijzonder waardeer om zijn veelzijdigheid en de uitmuntende beeldkwaliteit die het levert. Het is een waar genot om met deze lens te werken, vooral door het diafragma van f/1.8, waarmee ik in bijna elke lichtsituatie uit de voeten kan. Het stelt me in staat om prachtige bokeh-effecten te creëren en onderwerpen met precisie uit te lichten tegen een zacht onscherpe achtergrond.

Een aantal foto’s die ik heb gemaakt met deze lens

Samyang 18mm F/2.8 AF Sony FE

Hoewel ik met de 35mm al veel in beeld kan krijgen, mistte ik toch een echte groothoeklens. Ik wilde niet al te veel uitgeven voor de lens, omdat ik deze niet in heel veel situaties gebruik. Mijn keuze is gevallen op de 18mm van Samyang. De Samyang 18mm F/2.8 AF voor Sony FE heeft me positief verrast met zijn prestaties. Deze groothoeklens is ongelooflijk compact en licht, waardoor hij bijna onmerkbaar is op mijn camera. Ondanks zijn bescheiden formaat, levert het scherpe en heldere beelden wat ideaal is voor landschapsfotografie en stedelijke scènes. Helaas zie je wel wat vervormingen bij de randen. Al kan ik dit in de nawerking wel wegpoetsen. De F/2.8 opening maakt het ook geweldig voor opnames bij weinig licht, waardoor ik kan experimenteren met nachtfotografie en het vastleggen van de sterrenhemel. Ik gebruik dit vooral voor het fotograferen van interieur binnen, architectuur en weidse landschappen buiten, kunstzinnige foto’s en architectuur.

Een aantal foto’s die ik heb gemaakt met deze lens

Sigma 70mm F/2.8 DG Macro ART Sony FE

Al van jongs af aan ben ik fan van macro. Heel vroeger onder de microscoop die ik van mijn ouders voor mijn verjaardag had gekregen. Nu met mijn camera. De lens heb ik – toevallig – ook (heel lief) cadeau gekregen van mijn ouders!

De Sigma 70mm F/2.8 DG Macro ART voor Sony FE is een lens die me echt heeft laten zien wat er mogelijk is op het gebied van macrofotografie. De scherpte is verbluffend, zelfs bij volledige opening, en de details die ik kan vastleggen zijn voor deze prijsklasse ongeëvenaard. Het feit dat deze lens deel uitmaakt van Sigma’s ART-lijn zegt al genoeg over de optische kwaliteit en bouw. De focus is nauwkeurig en de mogelijkheid om echt dichtbij mijn onderwerp te komen, opent een hele nieuwe wereld van fotografie voor me.

Een aantal foto’s die ik heb gemaakt met deze lens

Accessoires

Naast mijn camera en de lenzen, gebruik ook meerdere accessoires. Natuurlijk neem ik altijd een flesje water in een spuitflesje mee, zodat ik de macrofoto’s wat extra sfeer kan geven. Ook heb ik een reflectiescherm-set bij me en meerdere poetsdoekjes en lens-schoonmaak-spullen. Ik heb ook diverse voorzetlenzen, grijsfilters (ND-lenzen) die ik in sommige situaties gebruik. De twee grotere dingen die ik soms meesleep zijn mijn flitsers.

Godox ML-150 Macro Ring Flash

Ik heb de Godox ML-150 Macro Ring Flash in mijn uitrusting, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er gemengde gevoelens over heb. Hoewel het in sommige situaties zijn nut bewijst, vind ik het vaak een uitdaging om het licht gelijkmatig over mijn foto’s te verspreiden. Het is niet altijd even betrouwbaar, wat soms tot frustratie leidt tijdens het fotograferen. Achteraf gezien had ik misschien beter kunnen investeren in een macroflitser met TTL-functie voor meer consistentie en gebruiksgemak. Ondanks deze kanttekeningen neem ik de ringflitser toch vaak mee als ik met de macrolens ga fotograferen.

Godox Speedlite V860III Sony Kit

Ik ben best tevreden met mijn Godox Speedlite V860III Sony Kit. Flitsfotografie / belichting is echt een aparte discipline binnen fotografie (ik zou dus altijd een belichter kiezen als ik in Het Perfecte Plaatje hulp zou mogen krijgen). Hier wil ik nog véél meer over leren in de toekomst. De leercurve van deze flitser was verrassend mild en ik kon vrij snel met de flitser overweg. In bepaalde situaties merk ik echt het verschil; het geeft me net dat beetje extra licht dat een foto van gewoon naar speciaal kan tillen. Het is een betrouwbaar stuk gereedschap dat ik niet zou willen missen in mijn fototas, vooral in uitdagende lichtomstandigheden.

GoPro Hero9

Deze compacte, maar ongelooflijk krachtige actiecamera is een echte uitkomst voor de avontuurlijke shots en de momenten waarop ik robuustheid en flexibiliteit nodig heb. De GoPro Hero 9, met zijn indrukwekkende stabilisatie en de mogelijkheid om in 5K te filmen, stelt me in staat om levendige en dynamische beelden vast te leggen, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden. Ik gebruik deze camera bijvoorbeeld gemonteerd op een fiets, tijdens het zwemmen of als ik aan het suppen ben en foto’s wil maken. Ik maak er meestal video’s mee.

Drone

Toen in 2015 de DJI Phantom 3 standard uitkwam, moest ik deze hebben. Ik heb hier jarenlang met heel veel plezier mee gevolgen. Slechts drie keer is de drone gecrasht of heb ik tegen een boom gevlogen. Een mooie score vind ik 😉. Sinds 2020 zijn de regels strenger geworden voor het vliegen van drones. Mijn oude vertrouwde DJI Phantom 3 kon ik niet meer zomaar vliegen zonder een vliegbewijs. Ik ben toen overgestapt naar de DJI Mini 2 (ik heb de Fly More Combo gekocht, omdat ik een extra accu wilde en meer reserveonderdelen). Ik mis stiekem de stabiliteit en geavanceerde vliegroutes van de Phantom 3 soms nog wel eens, vooral tijdens het filmen in de lucht.

Edwin-Dronefoto
Deze foto maakte ik met mijn DJI Phantom Standard 3. Ook op grote hoogte met veel wind erg stabiel.

DJI Mini 2 (huidige drone)

De DJI Mini 2 heeft mijn manier van fotograferen en filmen echt veranderd. Deze compacte drone is zo licht en gebruiksvriendelijk dat ik hem overal mee naartoe neem. De beeldkwaliteit die ik ermee kan vastleggen, zowel vanuit de lucht als in video’s, is verbluffend voor zo’n klein apparaat. Het is fascinerend hoe nieuwe perspectieven en composities binnen handbereik komen, waardoor mijn creatieve mogelijkheden enorm worden uitgebreid. Ondanks zijn formaat voelt de Mini 2 robuust en betrouwbaar aan

Een aantal foto’s die ik heb gemaakt met deze drone

Foto’s bewerken

Als fotograaf kan ik niet zonder het bewerken van mijn foto’s. Ik stuur ook nooit onbewerkte foto’s op naar mensen. De camera vangt het beeld zo gedetailleerd op, dat ik op pixelniveau alles naar mijn hand kan zetten. Dit doe ik met de betaalde tools van Adobe, net zoals veel fotografen met mij. Ik heb wel eens met GIMP en DxO Photolab gespeeld, maar kom toch altijd weer terug bij Lightroom en Photoshop.

Adobe Fotografielidmaatschap (20 GB)

Ik heb van mijn zakelijke rekening al een flink vermogen mogen overschrijven naar Adobe😉. Ik neem daar dit pakket af.

Waarvan ik het meest gebruik:

  • Photoshop
  • Adobe Lightroom Classic
  • Adobe Photoshop Lightroom voor mobiel

Als fotograaf maak ik intensief gebruik van het Adobe Fotografielidmaatschap met 20 GB opslag. Dit lidmaatschap biedt me toegang tot onmisbare bewerkingsprogramma’s zoals Adobe Photoshop en Lightroom, waarmee ik mijn foto’s tot in de perfectie kan finetunen. Lightroom is ideaal voor het organiseren van mijn beelden en het toepassen van uitgebreide bewerkingen over hele fotoseries, terwijl Photoshop me de mogelijkheid biedt om op pixelniveau aanpassingen te doen en creatieve composities te maken. Een onmisbare tool binnen mijn workflow als fotograaf!

Canva

Er wordt wel eens lacherig gedaan over het feit dat ik Canva soms gebruik in mijn workflow. Toch is het een ideale tool, waar ik eenvoudig afbeeldingen kan verkleinen, het bestandsformaat snel naar mijn hand kan zetten en de foto in diverse sjablonen kan verwerken. Ik moet er wel bij zeggen dat ik Canva ook voor andere doeleinden binnen mijn bedrijf gebruik, niet alleen voor fotografie.

AI tools

Voorbeeld AI tool

“We kunnen er niet meer omheen”, Artificial intelligence is hot. Ik gebruik het al enige tijd voor mijn werk, maar ook voor mijn fotografie(hobby). Veel fotografen en andere mensen die ik spreek moeten er niets van weten of zien er zelfs gevaar in. Ik probeer het juist te omarmen. Ik genereer afbeeldingen overigens niet om ze als echte foto te verkopen. Mijn tip: Vermeld altijd de bron als je een afbeelding met AI maakt. Als iedereen dit zou doen, zou dit veel problemen voorkomen. Problemen waar we in de (nabije) toekomst nog heel veel last van gaan krijgen. Wat is nog echt?

  • ChatGPT met DALL-E: Ik genereer regelmatig snel een afbeelding of concept met ChatGPT. Ook ga ik in gesprek over diverse composities, het verbreken van de traditionele fotografieregels en meer. Een leuke tool, waarbij je wel moet beseffen dat ChatGPT (nog) héél veel bij elkaar verzint en liegt! 😉
  • Google Gemini: Deze gebruik ik op bijna dezelfde manier als ChatGPT. Het generen met afbeeldingen werkte eerst goed, maar er was veel commentaar op. Deze functie is dus (nu) niet beschikbaar. Jammer, want de resultaten waren soms wel realistischer dan bij DALL-E.
  • Midjourney AI (dit gebruik ik het meest): Op deze tool ben ik verliefd. Dit is voor mij veruit de beste AI-afbeeldingen-generator van dit moment. Je kan een aantal afbeeldingen gratis generen, maar daarna moet je betalen. Dit doe ik al sinds eind 2022 met veel liefde. Ik gebruik het niet voor fotografie-doeleinden, maar meer om concepten in mijn hoofd direct om te zetten naar beeld. Geweldig.
  • Photoshop Beta (AI): Deze AI-tool gebruik ik vaak wel voor mijn fotografie. Zo kun je eenvoudig een storend takje, lijntje of ander object weghalen. Ook verwijder je met een paar klikken een groep mensen op de achtergrond van een foto die je er niet wilt hebben. Deze zit bij het eerder genoemde fotopakket van Adobe. Voor mij een essentiële tool geworden.