Instelbare camera uitgelegd: Welk type neem je mee naar je fotografiecursus?

Ik lees steeds vaker bij fotografiecursussen dat mensen een instelbare camera moeten meenemen. Hoewel dit natuurlijk een hele logische eis is bij veel fotocursussen, roept het toch af en toe wat verwarring op. Wat is een instelbare camera? In dit artikel bekijk ik de vier hoofdtype camera’s (volgens een eigen bedachte / aangepaste indeling). Zo weet je precies wat voor camera je wel mee kan nemen als je een instelbare camera bij je moet hebben!

Basis camera: point and shoot

De basis camera, vaak aangeduid als een point and shoot-camera, is gericht op eenvoud en gebruiksgemak. Bij deze camera’s worden sluitertijd en diafragma automatisch ingesteld. Je hebt hier dus geen handmatige controle over. Deze camera’s zijn licht van gewicht, compact en makkelijk mee te nemen. Ze zijn snel in gebruik en maken prima foto’s zonder dat je veel technische kennis nodig hebt. Voorbeelden van deze camera’s zijn de Canon IXUS en de Sony Cyber-shot.

Leuk om te weten: Er zijn tegenwoordig ook professionele point-and-shoot camera’s, die bijvoorbeeld door straatfotografen worden gebruikt. Toch kan je op deze modellen vrijwel altijd wel dingen zoals ISO, diafragma en sluitertijd instellen. Deze reken in niet onder de basis camera categorie!

Dit zijn vaak wat simpele compactcamera’s als het gaat om geavanceerde instelmogelijkheden, maar het zijn niet altijd meteen slechte camera’s. Je kan er nog steeds erg mooie foto’s mee maken. Vaak stel je scene’s in op de camera, bijvoorbeeld macro of landschap. De camera stelt dan de waarden zoals diafragma, sluitertijd en iso voor je automatisch in. Dit kan voor veel mensen een uitkomst zijn. Dit wordt echter niet bedoelt als het gaat om een instelbare camera. Een fotocursus voor gevorderden is niet aan te raden met een point-and-shoot camera.

Instelbare camera - Point and Shoot. Man met simpele point and shoot camera
Point-and-shoot camera’s zijn meestal erg compact en makkelijk in je broekzak mee te nemen. Professionele point-and-shoot camera’s zijn al een stuk geavanceerder.

Beperkt instelbare camera’s

Beperkt instelbare camera’s bieden enkele handmatige opties. Je kunt hier zelf de sluitertijd en het diafragma instellen. Deze camera’s beschikken vaak over een sterkere zoomlens en extra functies zoals WiFi, GPS of Bluetooth. Hoewel ze een kleinere sensor hebben dan meer geavanceerde camera’s, zijn ze een stapje omhoog van de basis camera’s door deze extra flexibiliteit. Een voorbeeld van een dergelijke camera is de Nikon Coolpix-serie en de nieuwere cybershot camera’s.

Hier is het al fijn dat je het een en ander zelf kan instellen. Toch zijn dit soort camera’s – hoe leuk ze ook zijn! – niet geschikt voor een geavanceerde fotocursus. Het is nog iets te beperkt.

Volledig instelbare camera’s

Volledig instelbare camera’s hebben een grotere sensor en geven je volledige controle over alle instellingen. Ze zijn vergelijkbaar in beeldkwaliteit met SLR-camera’s en zijn vaak ook uitgerust met goede zoomlenzen. Deze camera’s zijn nog steeds compact en handig voor onderweg. Ze zijn ideaal voor degenen die geen concessies willen doen aan kwaliteit maar toch een draagbare camera willen. Bekende voorbeelden zijn de Panasonic Lumix DMC-LX100 of de Sony RX100-serie. De camera (Sony Cyber-shot RX10 Mark IV), waarmee mijn vader hardloopwedstrijden fotografeert valt ook hieronder. Dit is een ultra-zoom bridge camera met vaste lens.

Dit zijn camera’s waarbij je zelf de controle hebt over de instellingen. Natuurlijk kan je nog steeds op automatische stand foto’s maken, maar ik raad dan echt aan om een cursus te doen, zodat je vertrouwd raakt met de standen van de camera en het handmatig instellen.

Camera’s met verwisselbare lenzen

Dit type camera is het meest geavanceerd en valt in het topsegment. Mijn eigen camera valt ook onder deze categorie, net zoals de camera van de meeste professionele fotografen. Camera’s met verwisselbare lenzen zijn er in twee soorten: met en zonder reflexsysteem. Camera’s met een reflexsysteem worden SLR of spiegelreflexcamera’s genoemd. Die zonder reflexsysteem noemen we systeemcamera’s. Deze camera’s zijn volledig instelbaar en kunnen worden gebruikt met verschillende soorten lenzen zoals macro- en telelenzen. Ze kunnen zelfs aan telescopen en microscopen worden gekoppeld. Een voorbeeld van een SLR is de Nikon D850, terwijl de Sony Alpha A7 een voorbeeld van een systeemcamera is.

Uitgelichte afbeelding: Deze afbeelding door AI gegenereerd en dient enkel ter decoratie.

Ik schrijf al mijn teksten en reviews altijd als onafhankelijke partij. Daarbij maak ik soms gebruik van affiliate links. Dit kost jou niets extra! Je helpt mij om deze website in de lucht te houden. Meer hierover lees je in het advertentiebeleid.

Edwin

Edwin is de oprichter van Fotografie365. Hij is afgestudeerd beroepsfotograaf en volgt elk jaar diverse fotografiecursussen. Op deze website deelt hij graag zijn kennis met jou. Meer weten? Lees dan de over mij pagina van Edwin!

Categorie: Informatie