Verschil tussen een telelens en een zoomlens (en is dit er nog wel?)

Ik doe regelmatig een rondje bij de bekende (web)winkels omtrent fotografie. Het valt me op dat mij sommige winkels er voor gekozen is om telelenzen te scheiden van de zoomlenzen. Bij andere winkels ontbreekt weer één van deze categorieën. Als je op zoek gaat naar het verschil tussen een tele- en zoomlens, krijg je niet echt goede resultaten. Ik begon me dus af te vragen of dit verschil er nog wel is? Ik kan je vertellen: op papier is dit verschil er zeker, maar in het echt worden deze termen (net als objectief en lens) regelmatig door elkaar gehaald. Een uitleg!

Vooraf is dit handig om te weten

Als ik over zoomobjectieven en teleobjectieven praat, dan heb ik het vaak over de brandpuntafstand (uitgezoomd en ingezoomd), prime-lenzen en zoomlenzen. Dit bedoel ik daarmee:

  • Het is een groothoeklens (uitgezoomd) of een telelens (ingezoomd)
  • Een prime- lens (slechts één brandpuntsafstand) of een zoomlens (bereik van meerdere brandpuntsafstanden)

Direct mijn antwoord: verschil tussen tele en zoom

Technisch gezien: betekent telefoto dat de brandpuntsafstand langer is dan de lens zelf. Dit mag je eigenlijk wel weer vergeten, omdat fotografen en webwinkels het hier niet echt meer over hebben. Ik wilde je het toch wel even meegeven!

Twee verschillende dingen: Telefoto en zoom verwijzen naar verschillende aspecten van een lens. Met ‘zoom’ wordt aangegeven dat je de brandpuntsafstand van de lens kunt aanpassen, waardoor het mogelijk is om het beeld dichterbij of verderaf te brengen zonder de positie van de camera te veranderen.

‘Telefoto’ duidt daarentegen op een lens met een relatief smal gezichtsveld, ideaal voor het vastleggen van objecten die ver weg zijn. Telelenzen kunnen zowel zoomlenzen zijn, met variabele brandpuntsafstanden, als prime-lenzen, met een vaste brandpuntsafstand en dus een constante vergroting.

Wat is een telelens?

Een telelens is een type camera-objectief met een lange brandpuntsafstand, waardoor je onderwerpen die ver weg zijn dichterbij kunt halen en gedetailleerd kunt vastleggen. Dit maakt het ideaal voor fotografie waarbij afstand een rol speelt, zoals bij natuur-, sport- en portretfotografie. Door de langere brandpuntsafstand kan het onderwerp uit de omgeving worden geïsoleerd en wordt een onscherpe achtergrond gecreëerd, wat helpt om de aandacht op het hoofdonderwerp te vestigen. Vanaf wanneer je iets een telelens noemt is vrij onduidelijk. Hier verschillen duidelijk de mening over. Ik vind dat een teleobjectief begint waar een allround lens ophoudt, dat is bij 70mm.

Goed om te weten: Een telezoomlens combineert de eigenschappen van zowel tele- als zoomlenzen, waardoor je in staat bent om in te zoomen op verre onderwerpen met de flexibiliteit om de brandpuntsafstand aan te passen.

Wat is een zoomlens?

Een zoomlens is een type camera-objectief dat het mogelijk maakt om de brandpuntsafstand aan te passen zonder van positie te veranderen, waardoor je in en uit kunt zoomen op het onderwerp. Dit biedt veelzijdigheid en gemak bij het fotograferen, omdat je snel kunt wisselen tussen verschillende vergrotingen en perspectieven. Met een zoomlens kun je zowel brede overzichten vastleggen als inzoomen op specifieke details, waardoor het een populaire keuze is voor allerlei fotografie, van landschappen tot portretten en actiemomenten.

Sigma 100-400mm voorbeeld Edwin 2
Deze foto maakte ik met een telelens waarmee je kan zoomen. Een telezoomlens! Om precies te zijn; een lens met brandpuntafstand 100-400mm.

Waarom een telelens met vast brandpunt kopen i.p.v. een zoomlens?

Deze vraag heb ik wel eens gehad. Mensen kiezen voor een telelens met een vast brandpunt in plaats van een zoomlens om verschillende redenen, elk met zijn eigen voordelen. Eén van de grootste redenen is de beeldkwaliteit. Telelenzen met een vast brandpunt, ook bekend als prime-lenzen, staan bekend om hun superieure scherpte en helderheid. Dit komt omdat ze minder glaselementen en bewegende delen hebben dan zoomlenzen, wat leidt tot minder verstrooiing van licht en minder vervormingen in je foto’s.

Ze zijn natuurlijk wel wat minder flexibel als zoomlenzen. Je kan niet zomaar in- en uitzoomen zonder jezelf of de camera te verplaatsen. Het grootste voordeel van een zoomlens vind ik zelf weer dat je vaak maar één lens nodig hebt voor verschillende soorten fotografie. Handig voor bijvoorbeeld op reis of als je ergens heen gaat en niet al je lenzen wilt meenemen.

Ik schrijf al mijn teksten en reviews altijd als onafhankelijke partij. Daarbij maak ik soms gebruik van affiliate links. Dit kost jou niets extra! Je helpt mij om deze website in de lucht te houden. Meer hierover lees je in het advertentiebeleid.

Edwin

Edwin is de oprichter van Fotografie365. Hij is afgestudeerd beroepsfotograaf en volgt elk jaar diverse fotografiecursussen. Op deze website deelt hij graag zijn kennis met jou. Meer weten? Lees dan de over mij pagina van Edwin!

Categorie: Informatie