Zoomlens of primelens: Wat is de beste keuze voor beginnende fotografen?

Als je net begint met fotografie, kom je voor veel keuzes te staan. Ik vond het al lastig om alleen de camera te kiezen. Toen ik deze keuze uiteindelijk had gemaakt, moest ik ook nog eens kiezen voor mijn eerste lens. Ik had het budget niet voor twee goede objectieven, dus moest toch echt een keuze maken. Ik heb uiteindelijk voor een primelens gekozen. Iets wat ik – als ik de keuze nogmaals zou moeten maken – niet had gedaan. Twee populaire opties zijn de zoomlens en de primelens. Maar welke is het beste voor jou? Ik help je graag bij het maken van deze keuze door beide opties uit te leggen en de voordelen van elk te belichten.

Goed om te weten: Je kan – als je de uitleg over de twee type lenzen met voordelen en nadelen wilt overslaan, en direct naar mijn mening wilt gaan, ook via de inhoudsopgave (of scrollen) gaan naar het kopje genaamd: Oké, dit was het nette en politiek correcte antwoord: mijn advies

Wat is een zoomlens?

Een zoomlens geeft je de flexibiliteit om de brandpuntsafstand aan te passen zonder van lens te wisselen. Dit betekent dat je kunt inzoomen op onderwerpen die ver weg zijn of uitzoomen om meer van de scène in beeld te brengen. Zoomlenzen zijn geweldig voor situaties waar je snel moet handelen of waar het niet praktisch is om van lens te wisselen, zoals tijdens reizen of sportevenementen. Je ziet in de naamgeving van het objectief altijd staan om wat voor brandpuntafstand het gaat. Voorbeelden van zoomlenzen zijn bijvoorbeeld:

  • 18-55mm
  • 24-70mm
  • 18-45mm

Goed om te weten: Bij een 24-70mm lens, het bereik van 24mm tot 70mm, betekent dat je met dezelfde lens zowel brede landschappen kunt vastleggen (bij 24mm) als kunt inzoomen op verder weg gelegen onderwerpen (bij 70mm), zonder dat je van lens hoeft te wisselen

Sigma 100-400mm voorbeeld Edwin 4
Ik heb toevallig met een 100-400mm objectief deze portretfoto gemaakt van een kraai. Zoals een fotograaf, waarbij ik ooit een cursus volgde, mij ooit zei: Je kan met een zoomlens ook portretfoto’s maken!

Voordelen van een zoomlens

  • Veelzijdigheid: Met een enkele zoomlens kun je een breed scala aan onderwerpen en scènes vastleggen. Dit maakt ze ideaal voor beginners die verschillende soorten fotografie willen verkennen.
  • Gemak: Je hoeft niet constant van lens te wisselen, wat tijd bespaart en het risico op het binnenkomen van stof in je camera vermindert.
  • Bereik: Een zoomlens stelt je in staat om zowel dichtbij als ver weg te fotograferen, wat zeer handig kan zijn in dynamische omgevingen.

Wat is een primelens?

In tegenstelling tot een zoomlens, heeft een primelens een vaste brandpuntsafstand. Dit betekent dat je fysiek moet bewegen om je compositie aan te passen. Hoewel dit misschien beperkend klinkt, is dat niet altijd zo. Primelenzen staan bekend om hun uitzonderlijke beeldkwaliteit en lichtsterkte. Ik heb nog steeds erg veel plezier van mijn 35mm lens, vooral om deze reden.

Sony FE 35mm F1.8 voorbeeld Edwin 4
Deze foto maakte mijn vader met mijn camera. Dit was eigenlijk als testfoto bedoeld, maar is uiteindelijk toch goed gelukt. De 35mm primelens is hier erg goed voor.

Voordelen van een primelens

  • Beeldkwaliteit: Primelenzen hebben vaak een betere beeldkwaliteit dan zoomlenzen, vooral in termen van scherpte en contrast. Al is dit natuurlijk erg afhankelijk van de prijs en kwaliteit van de lens.
  • Grote diafragma’s: Ze bieden doorgaans grotere diafragma’s, wat betekent dat je meer licht kunt vastleggen. Dit is ideaal voor fotografie bij weinig licht en voor het creëren van die prachtige onscherpe achtergrond, ook wel bekend als bokeh. Dit zie je bijvoorbeeld bij portretfotografie vaak terug.
  • Compactheid: Primelenzen zijn meestal kleiner en lichter dan zoomlenzen. Ideaal om even mee te nemen dus!

Een denkfout: Veel mensen denken dat een primelens wegens het gewicht altijd de beste keuze is voor een reis-lens. Dit is echter niet altijd het geval. In veel situaties is één allround zoomlens, bijvoorbeeld 24-70mm veel beter, omdat je dan met één lens veel meer kan. Het hangt sterk af van wat je wilt fotograferen en hoeveel lenzen je mee wilt nemen. Ga er dus niet altijd vanuit dat een primelens beter is 😊.

Wat is de beste keuze voor jou?

De keuze tussen een zoomlens en een primelens hangt af van verschillende factoren, waaronder jouw persoonlijke voorkeuren, het type fotografie dat je wilt doen, je budget, je ervaring en de beschikbare apparatuur. Zoomlenzen bieden meer veelzijdigheid en gebruiksgemak, terwijl primelenzen betere beeldkwaliteit en creatieve controle bieden.

  • Kies een zoomlens als je: waarde hecht aan veelzijdigheid en gemak, vaak reist of in snel veranderende omgevingen fotografeert.
  • Kies een primelens als je: de voorkeur geeft aan beeldkwaliteit en creatieve controle, vaak fotografeert bij weinig licht of interesse hebt in portret- of straatfotografie.

Oké, dit was het nette en politiek correcte antwoord: mijn advies

Ik heb zelf de 35mm primelens als eerste lens gekozen. Zoals ik in de inleiding al zei: Als ik achteraf had mogen kiezen, had ik deze niet gekozen. Ik had tussen twee dingen gekozen:

  • Een meer allround zoomlens, zoals een 24-70mm f/2.8. Ik wist toen ik startte met fotograferen echt niet wat ik precies wilde fotograferen. Ik vond alles leuk en had de camera niet voor één specifiek doel gekocht. Een allround zoomlens had veel beter geweest, zodat ik meer vrijheid had te ontdekken wat ik leuk zou vinden. Die flexibiliteit heb ik – naar mijn mening – niet gehad met de 35mm vaste lens.
  • Een 50mm objectief: De 35mm voelt voor mij af en toe te breed aan. Hoewel ik er prachtige portetfoto’s mee kan maken, had ik hier liever gekozen voor een 50mm lens. Vind je portret erg leuk en wil je dat voornamelijk doen (in een setting waarbij je een paar stappen afstand kan nemen van het model), dan zou ik absoluut voor een 50mm prime gaan als eerste lens.

Uitgelichte afbeelding: Deze afbeelding door AI gegenereerd en dient enkel ter decoratie.

Ik schrijf al mijn teksten en reviews altijd als onafhankelijke partij. Daarbij maak ik soms gebruik van affiliate links. Dit kost jou niets extra! Je helpt mij om deze website in de lucht te houden. Meer hierover lees je in het advertentiebeleid.

Edwin

Edwin is de oprichter van Fotografie365. Hij is afgestudeerd beroepsfotograaf en volgt elk jaar diverse fotografiecursussen. Op deze website deelt hij graag zijn kennis met jou. Meer weten? Lees dan de over mij pagina van Edwin!

Categorie: Informatie